E: info@kritikigi.gr

Χυλοπίτες ΛΕΠΤΕΣ ως ορεκτικό και ως γλυκό

Υλικά:
500 γρ. χυλοπίτες Λεπτές
500 γρ. φύλλο κρούστας
100 γρ. ελαιόλαδο

Για το αλμυρό ορεκτικό
100γρ. βούτυρο
200γρ. φέτα
1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπαρειά κίτρινη, 1 πιπεριά πράσινη κομμένες κύβους
10 τεμάχια λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
Πιπέρι, αλάτι, ρίγανη

Για τη γλυκιά πρόταση
100γρ. αμύγδαλα & καρύδια καβουρτισμένα
50γρ. φρυγανιά
10 γρ. κανέλα, γαρύφαλλο
200γρ. σιρόπι
200 γρ. πυχτόγαλο
200γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα βανίλια
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε βραστό νερό προσθέτουμε αλάτι και τις Λεπτές Χυλοπίτες ΄΄ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ ΄΄. Μετά από 1 – 1,5 λεπτά βράσιμο τις αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και τις πλένουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

ΑΛΜΥΡΟ
Ανακατεύουμε σε ένα πυρέξ τις μισές χυλοπίτες μαζί με όλα τα υλικά για το αλμυρό ορεκτικό
Παίρνουμε το μισό φύλλο κρούστας. Ένα ένα τα φύλλα και τα κόβω σε μικρούς κύκλους και τα βουτυρώνω. Τους δίνω σχήμα έτσι ώστε να χωράνε στο φορμάκι ή στο ταψί που θα τα τοποθετήσουμε. Μέσα στους βουτυρωμένους κύκλους βάζω λίγο από το μίγμα των υλικών μας.
Τα ψήνω στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

ΓΛΥΚΟ
Ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά, και κάνω ένα μίγμα
Τοποθετώ ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο και βουτυρωμένο, πάνω σε λαμαρίνα του φούρνου. Στο κέντρο του φύλλου βάζω λίγες χυλοπίτες, και λίγο από το παραπάνω μίγμα. Δίνω το σχήμα φωλιάς. Βουτυρώνο και το εξωτερικό μέρος του φύλλου και τα ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Σιροπιάζω τις φωλιές μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο.
Χτυπώ το πυχτόγαλο με τη ζάχαρη και τη κρέμα γάλακτος και τη βανίλια μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα. Το προσθέτω πάνω σε κάθε φωλιά. Προσθέτω επιπλέον λίγο σιρόπι και λίγους ξηρούς καρπούς